Dwa dni temu kupiłam kolejną (już nawet nie chcę liczyć, którą) formę do ciast. Tym razem można w niej upiec 6 podłużnych mini-babek.
Z okazji Nowego Roku wypróbowałam nową blaszkę i upiekłam proste ciasto babkowe.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 
Składniki:
- 200 gramów mąki (+20 gramów zmielonych migdałów lub mąki do masy białej)
 - 180 gramów cukru
 - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 200 gramów oleju
 - 20 gramów kakao
 - 150 gramów kwaśnej śmietany
 - 2 duże jajka
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - skórka z jednej cytryny
 - mrożone lub świeże maliny (ilość zależy od Was), nie trzeba ich dodawać
 
Wykonanie:
1. Do miski przełóż: 200 gramów mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, olej, kwaśną śmietanę, jajka, ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do dobrego połączenia się wszystkich składników.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść i posyp mąką formę do keksa (możesz też upiec ciasto w wersji mini, jak zrobiłam to ja).
3. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj 20 gramów zmielonych migdałów (lub mąkę) i skórkę cytrynową - wymieszaj. Do drugiego ciasta dodaj kakao - wymieszaj.
4. Ciasta przelewaj na zmianę do blachy - raz białe, raz czarne. Przy węższym boku formy włóż nóż do samego dna blachy i "narysuj" nim ósemkę na całej powierzchni ciasta - spowoduje to delikatne wymieszanie się ciast i ładny wzorek po upieczeniu (nie robiłam tego w przypadku .
5. Przyprószone mąką maliny wciśnij w ciasto zachowując odstępy.
6. Ciasto piecz około 40 minut.
7. Zimną babkę wyjmij z formy.
- około 100 gramów ciemnej czekolady
 - pełniejsza łyżka masła
 - łyżka mleka
 - pistacje do dekoracji (można zamienić z innymi orzechami)
 
Wykonanie:
1. Czekoladę, masło i mleko rozpuść na małym ogniu ciągle mieszając.
2. Polej polewą ciasto i udekoruj orzechami.
3. Babkę pokrój po zastygnięciu polewy.
 


Proste i pyszne ciasto. Wygląda super.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)