For recipe in English, please scroll down.
„Mince” po angielsku znaczy – zmielone mięso. Czy więc jednym ze składników tego nadzienia jest mięso?
W obecnych czasach już nie, ale kiedyś...
Historia Mince Pies sięga już XIII wieku. Wtedy był to duży angielski pie wypełniony różnorakimi mięsiwami  z dodatkiem bakalii, cukru i korzennych przypraw, które w tamtym okresie Wielka Brytania zaczęła sprowadzać do swojego kraju.  
Składniki te były bardzo drogie, dlatego też większość ludzi używała ich do wypieków tylko z okazji świąt. Bożonarodzeniowe Mince Pies musiały składać się z 13 składników, aby symbolizować Chrystusa i jego dwunastu apostołów.
W 1720 roku Edward Kidder napisał w „Pastry i Cookery” , że najlepiej do Mince Pies dodawać wołowe flaczki i języki, skórki cytrynową i pomarańczową, cukier, żurawinę, przyprawy korzenne i soki cytrusowe. 
W czasach wiktoriańskich preferowano przygotowywanie babeczek z pieczonym mięsem wołowym.  Był to specjał, którym świętowano Boże Narodzenie na dworze Królowej Wiktorii. Specjalizował się w nim kucharz królowej Elme Francatelli.
W XIX wieku stopniowo odchodzono od łączenia mięsa z cukrem. Mince pies zaczęły przypominać te współczesne, chociaż w dalszym ciągu do masy dodawano wołowy lub barani łój.
Obecnie nie dodaje się do Mince Pies zwierzęcego tłuszczu, co pewnie jest pociechą dla wegetarian.  Babeczki można kupić niemal w każdym sklepie w Wielkiej Brytanii.
Zapraszam do upieczenia własnych Mince Pies.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 
Nadzienie do Mince Pies według Nigelli Lawson:
Składniki:
- 75 g ciemnego cukru
 - 60 ml porto
 - 300 g żurawiny
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka zmielonego imbiru
 - Pół łyżeczki zmielonych goździków
 - 75 g porzeczek
 - 75 g rodzynek
 - 30 g suszonej żurawiny
 - 1 pomarańcza, skórka i sok
 - 25 ml brandy
 - Kilka kropel migdałowego ekstraktu
 - Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 2 łyżki miodu
 
Z przepisy wyjdzie około 600 ml nadzienia. Można przygotować je kilka miesięcy przed świętami i włożyć do słoików.
Przygotowanie:
1. W dużym garnku na małym ogniu rozpuść cukier w winie.
2. Dodaj świeżą żurawinę i zamieszaj.
3. Dodaj cynamon, goździki, imbir, porzeczki, rodzynki, suszonej żurawiny, skórkę i sok pomarańczowy.  Widelcem można rozgnieść świeże owoce.
4. Doprowadź masę do delikatnego wrzenia i gotuj przez około 20 minut.
5. Zdejmij z gazu i ostudź nadzienie.
6.  Dodaj brandy,  oba ekstrakty i miód. Drewnianą łyżką wymieszaj i porozgniataj składniki.
7. Przełóż nadzienie do słoików. W lodówce świeże nadzienie można przechowywać przez około dwa tygodnie.
8. Nadzienie użyj do kruchych babeczek, tart lub ciasta drożdżowego. Polecam przepis na kruche babeczki: klik!
Smacznego!
Nigella Lawson's Mincemeat recipe :)
Makes about 600ml
- 75 gram(s) soft dark brown sugar
 - 60 ml port
 - 300 gram(s) cranberries
 - 1 teaspoon(s) ground cinnamon
 - 1 teaspoon(s) ground ginger
 - ½ teaspoon(s) ground cloves
 - 75 gram(s) currants
 - 75 gram(s) raisins
 - 30 gram(s) dried cranberries
 - 1 clementine (zest and juice)
 - 25 ml brandy
 - 3 drop(s) almond extract
 - ½ teaspoon(s) vanilla extract
 - 2 tablespoon(s) honey
 


Lubię Twoje notki, gdy sięgasz do historii:)
OdpowiedzUsuńskąd ja wezmę porzeczki i żurawinę, ech :(
OdpowiedzUsuńNo właśnie, co można dać zamiast porzeczek bo z suszoną żurawiną nie powinno być teraz kłopotu.
OdpowiedzUsuńSuszone morele albo śliwki drobniutko pokrojone. :)
Usuń