30 marca 2010

GRZANKI Z PESTO I SUSZONYMI POMIDORAMI (ANTIPASTI)







Pyszna kolacja. Chrupiące kanapki z rozpływającą się mozzarellą, aromatycznym pesto i wysuszonymi na słońcu  pomidorkami. Smak Włoch. 


Potrzebujemy:






Wykonanie:

Przekrawamy bagietki wzdłuż i wkładamy do rozgrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika. Jeżeli mamy bruschettę kroimy ją, na kromki. Pieczemy, aż pieczywo nabierze delikatnego złotawego koloru. Wyciągamy z piekarnika. Bagietki smarujemy masłem (ja nie używam, ale może ktoś będzie lubił), następnie pesto (ja lubię dość grubą warstwę). Kroimy pomidory na mniejsze kawałki i układamy na pesto. Jeśli mamy antipasti w oleju, to przed pokrojeniem dobrze byłoby je położyć na sicie, żeby odsączyć olej. Mozzarellę kroimy na plasterki i kładziemy na pomidorach.
Wkładamy bagietki ponownie do piekarnika i pieczemy, aż mozzarella się podpiecze.




SMACZNEGO

25 marca 2010

Mast-o Khiar według Javane


Mast-o Khiar to osobliwa mizeria. Trochę bogatsza w smaki od naszej polskiej. Przepis podała mi moja znajoma, Javane. To link do Jej bloga (Javaneh's kitchen). Dodam, że ja robię mast-o khiar trochę udoskonalone, więc przepisy nieco się różnią.

Składniki

Świeży i drobno pokrojony ogórek
3 szklanki dobrego jogurtu
1 szklanka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
2 łyżeczki świeżej mięty (może być też wysuszona)
1 łyżka soku z limonek
sól, pieprz
3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)
1 mniejszy ząbek czosnku

Wykonanie

1. Łączymy ogórka z jogurtem i śmietaną. Mieszamy.
2. Dodajemy sól, pieprz, miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, kminek. Mieszamy.
3. Na końcu dodajemy sok z limonki, dodajemy go powoli, próbując potrawę, żeby nie wyszła zbyt kwaśna.

Podajemy do dań z ryżem oraz chlebem naan.

Smacznego

Trochę na temat soku z limonki:

Jest dużo kwaśniejszy od soku z cytryny, zawiera też więcej witaminy C. Jest to świetny środek do regularnego oczyszczania organizmu. Do mast-o khiar można użyć soku świeżo wyciśniętego lub kupionego w butelce.  

Sałatka z tuńczykiem mojej ukochanej Edytki :)



Nie umiałam przekonać się do tuńczyka, aż do momentu kiedy spróbowałam sałatki, którą poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka, Edyta :).

Składniki:

4 szklanki ugotowanego ryżu
Puszka tuńczyka w oleju (mogą być dwie puszki)
Pieczarki
Średnia cebula
Świeży ogórek
Pęczek rzodkiewek
Pieprz
Papryka w proszku
Majonez


1. Smażymy drobno posiekaną cebulę na małej ilości oleju. Kiedy nabierze złotawego koloru dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy przez kilka minut.

2. Do przestudzonego ryżu dodajemy pieczarki i mieszamy. Tuńczyka odsączamy z oleju i dodajemy do ryżu.

3. Rzodkiewkę drobno kroimy. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórek jest bardzo soczysty
i przez nadmierną ilość wody sałatka może być zbyt wodnista. Aby temu zapobiec trzymamy ogórka przez kilka minut na sicie. Można go leciutko posolić (sól uwolni nadmiar wody).

4. Warzywa łączymy z ryżem. Dodajemy przyprawy i majonez.

Smacznego 

12 marca 2010

Javaher polow - kolorowy ryż (English & Polish)



Dzisiaj przygotowałam na obiadek bardzo specjalny ryż. Jest tak pełen smaku i aromatów, że podajemy go z najprościej przyrządzonym kurczakiem.
Wygląda prześlicznie/. Smakuje inaczej niż znane nam polskie potrawy, ale jeśli ktoś lubi egzotyczne smaki, to na pewno będzie mu smakować.
Wiem, że część składników jest trudno dostępna w Polsce. Można zawsze spróbować kupić w sklepach internetowych. W UK wszystkie składniki są dostępne w sklepach bliskowschodnich i śródziemnomorskich.

Do naszej piramidki potrzebujemy:


  • 3 szklanki pięciokrotnie opłukanego długoziarnistego ryżu basmati
  • 1 średnią i drobno pokrojoną cebulę
  • Większa szczypta szafranu
  • Pół szklanki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
  • 2 duże marchewki - poszatkowane
  • Pół szklanki cukru
  • 1 szklanka suszonego berberysu (ang. barbierries)
  • Masło
  • Sól
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki posiekanych pistacji
  • Pół szklanki rodzynek (najlepiej sułtańskich)


1. Gotujemy ryż. Na 3 szklanki ryżu potrzebować będziemy 3 szklanki wody, łyżkę soli  i łyżkę masła.
2. Szafran rozcieramy ze szczyptą cukru, a następnie zalewamy go 4 łyżkami gorącej wody i mieszamy, aby się rozpuścił. Rozcieranie szafranu jest koniecznie, bo wtedy uwolnimy całą esencję tej przyprawy.
3. Na patelni bądź w garnku gotujemy skórkę pomarańczową z wodą. Wody tyle, aby przykryła skórkę. Po doprowadzeniu płynu do wrzenia, odsączamy wodę. Dodajemy do skórki marchewkę i pół szklanki cukru. Zalewamy jedną szklanką wody. Gotujemy przez około 10 minut. Odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Opłukujemy berberys oraz rodzynki. Na łyżce masła smażymy cebulę, do osiągnięcia przez nią złotawego koloru. Następnie dodajmy do cebuli berberys i rodzynki. Smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając.
5. Mieszamy ze sobą migdały z pistacjami.
6. Wracamy do naszego ugotowanego ryżu. Dodajemy kilka łyżek ryżu do wody szafranowej. Mieszamy, aż ryż zmieni kolor na mocno żółty.
7. Na półmisku układamy składniki warstwowo:
Zaczynamy od skórki pomarańczowej z marchewką.
Migdały z pistacjami
biały ryż
warstwa rodzynkowo-berberysowa
szafranowy ryż

Można też przedstawiony ryż podawać z wymieszanymi składnikami. To potrawa bardzo bogata i kolorowa. Podawana jest na weselach, jako symbol bogactwa dla młodej pary.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

This food is made for big celebrations in Iran, for example weddings.
I found recipe in "New food of life" by Mrs. Batmanglij
:)


We need:
3 cups of clean basmati rice
1 medium onion (chop up small)
Pinch of saffran
half of cup of orange peel (optional)
2 large carrots (optional)
0.5 cup of sugar (optional)
1 cup of dry barberries (you can buy it in oriental shop)
Butter(unsalted)
Salt
2 tbs of chopped almonds (unsalted)
2 tbs of chopped pistachios (unsalted)
0.5 cup of raisings

Preparation:

1. Cook rice with 3 cups of water, 1 tbs of salt and 1 tbs of butter.
2. Saffran grind with little sugar. Add 4 tbs of hot water. Stir it.
3. On pan we need to cook orange peels (if we like to use it in this recipe) with little bit of water (it needs just to cover the peels).
When water is boiling drain it. Add to hot oranges peel 0.5 cup of sugar and chopped carrots. Pour one cup of water. Cook for about 10 minutes. After that time drain water again.
4. Clean raisings and barberries.
5. On pan fry onion with 1 tbs of butter (until gold colour). Mix raising, barberries with onion. Fry 1 minute at low heat.
6. Mix pistachios with almonds.
7. To saffran water add few tbs of rice. Mix well. Rice will have beautiful yellow colour!
8. On big plate put:
oranges with carrot
pistachios with almonds
white rice
raisins with barberries
saffran rice :)

This food is made for big celebrations in Iran, for example weddings.

:)

8 marca 2010

Pyszna rybka!

Niestety nie mam zdjęcia, ale chyba, jak wygląda rybka w cieście każdy mniej więcej wie :). 

Potrzebujemy:

4 filety białej ryby morskiej (może być dorsz)
150 gram mąki
60 gram bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
zioła prowansalskie
1 jajo
vegeta
około pół szklanki wody gazowanej
około pół szklanki mleka
olej do smażenia
Ćwiartki cytryny do dekoracji

Rybę czyścimy. Każdy filet z osobna smarujemy vegeta (uwaga - vegeta jest słona, wiec nie dajcie jej za dużo) i posypujemy ziołami prowansalskimi. 
Mleko, wodę, make, bułkę, sol, jajo i proszek do pieczenia łączymy ze sobą za pomocą miksera. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany.
Bierzemy fileta i najpierw obtaczamy go w mace. Następnie wkładamy fileta do ciasta i obtoczonego przekładamy na rozgrzany olej. Sa dwie techniki smażenia - jedna na bardzo rozgrzanym ogniu smażymy rybę na głębokim tłuszczu, druga to mniejsza ilość tłuszczu i smażymy rybę po obu stronach. Sekret polega na tym, aby ryba w środku była upieczona, a panierka niespalona. Usmażoną rybę odkładamy na talerz. Aby zredukować ilość tłuszczu dobrze jest pokryć talerz papierowym ręczniczkiem. 
Rybę podajemy z frytkami i cytryna. 

7 marca 2010

Kruche serduszka z kawałkami czekolady


Trochę spóźnione walentynkowe ciasteczka. Pyszne do kawki. Proste :).

Składniki

225 gramów mąki
100 gramów miękkiego masła
100 gramów drobnego cukru
1 łyżka mleka
1 jajo (wyjdą dość twarde ciastka. Jeśli chcemy, by były mięciutkie dodajemy dwa żółtka).
Kawałki czekolady (w UK można kupić takie specjalne groszki do pieczenia)

Wykonanie

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolne ciastka. Pieczemy w około 200 stopniach Celsjusza. Pieką się bardzo szybko, więc należy pilnować ciastek, żeby się nie przypaliły.

Można posypać cukrem pudrem. Trzymamy ciasteczka w metalowej puszce, aby były dłużej świeże.

Kotlet-e gusht, czyli trochę inny kotlet mielony



We wcześniejszym poście pokazałam, jak się przyrządza mieszankę przypraw "Advieh". Dziś przepis na jedno z jej zastosowań. Kotleciki mielone.

Składniki:

2 duże ziemniaki (ugotowane i zmielone)
Około 500 gram zmielonego mięsa (pełna dowolność jakiego)
2 jaja
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka advieh
1/4 łyżeczki szafranu rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
1/2 łyżeczki kurkumy
Bułka tarta
olej

Wykonanie

Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej i oleju) ugniatamy ze sobą przez około 10 min, dopóki nie powstanie gładka masa.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Formujemy kule z mięsnej masy wielkości jaja i spłaszczamy na kształt burgerów. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Olej nie może być za gorący, ponieważ mięso spali się na wierzchu, a w środku będzie surowe.
Podajemy kotlety z frytkami, ryżem i obowiązkowo czymś kwaśnym (np. ogórkiem kiszonym).