Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
 - 1 jajko surowe
 - mała sucha bułka
 - łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
 - sól, pieprz (według smaku)
 - olej do smażenia
 - jedna średnia drobno posiekana cebula (można dać mniej)
 - bułka tarta
 
1. Jajka ugotowane na twardo drobniutko kroimy. Dodajemy do nich jajko surowe, przyprawy, natkę pietruszki i cebulę.
2. Bułkę moczymy w wodzie (można w mleku). Kiedy nasiąknie, odsączamy wodę i dodajemy bułkę do masy jajecznej.
3. Mieszamy składniki.
4. Formujemy z masy małe i płaskie kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na bardzo małym ogniu po obu stronach.
5. Podajemy gorące.
Sugestia:
Te kotlety to świetne zastępstwo dla mięsnych hamburgerów. Można podać je w grillowanej bułce z warzywami i przeróżnymi sosami.
Smacznego!
brzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuńbezmięsne kotlety to ja lubię bardzo
OdpowiedzUsuńach! Moje ulubione kotlety!!!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń